vuoi provare anche tu i prodotti evergreen life? accedi al nostro

IT | EN | DE | RU | ES

Scientific info

Olivum®, our unique blend of olive leaves, is the basic ingredient for all our products.

Starting from the properties of this remarkable plant we have rediscovered the past making it contemporary.

 

LIST OF STUDIES AND PUBLICATIONS RELATIVE TO OLIVE TREE LEAVES

 

 

 

 

ANTIMICROBIAL AND ANTIBACTERIAL FUNCTION:

 

 

Study on the mechanism of oleuropein’s antimicrobial action

Authors:Juven B, Henis Y, Jacoby B

Institute: Divisione di Tecnica Alimentare, Istituto Volcani di Ricerche Agricole, Rehovot, Israele

Year: 1972

 

 Comparative evaluation of antibacterial and antiparasite effects of some olive leaves’ phenolic compounds.

Authors:Aziz NH, Farag S, Mousa L, Abo Zaid.

Institute:Centro Nazionale di Ricerca Radioattiva e Tecnologica, Nasr City, Cairo

Year:1998

 

Antimicrobial activity of oleuropein and hydroxytirosol measured in vitro.

Authors:Bisognano G, Tomaino A, Lo Cascio R, Crisafi G, Uccella N, Saija A

Institute:  Reparto Farmaco Biologico dell’Università degli Studi di Messina

Year: 1999

 

Antifungal activity of oleuropein measured in vitro.

Authors:Furieri P, Marino A, Saija A, Uccella N, Bisognano G

Institute:  Reparto di Scienze Microbiologiche e Ginecologiche, Università degli Studi Catania

Year:2002

 

Antibacterial activity of olive leaves measured in vitro

Authors:  Markin D, Duek L, Berdicevsky I

Institute:Reparto di Microbiologia, Facoltà di Medicina Rappaport, Technion, Istituto di Tecnologia, Haifa, Israele.

Year:  2003

 

Olive tree leaves’ extract activity against HIV virus.

Authors:Bao J, Zhang DW, Zhang JZ, Huang PL, Lee-Huang S

Institute:  Facoltà di Chimica, Università di New York, New York USA.

Year:  2007

 

Mechanisms of antiviral effects of hydroxytirosol on type A influenza virus including H1N1, H3N2, H5N1, H9N2 and subtypes.

Authors:: Yamada K, Ogawa H, Hara A, Yoshida Y, Yonezawa Y, Karibe K, Nghia VB, Yoshimura Yamamoto Y, Yamata M, Nakamura K, Imai K,

Institute:Università di Agricoltura e Medicina, Obihiro, Hokkaido, Giappone

Year:2009 Luglio.

 

 

ANTIOXIDANT FUNCTION AND FREE RADICALS’ REMOVAL:

 

 

Oleuropein, in vitro and in vivo evaluation of antioxidant properties.

Authors:Speroni E, Guerra MC, Minghetti A, Crespi-Perellino N, Pasini P, Piazza F Roda A

Institute: Facolta di Farmacia dell’Università degli Studi di Bologna

Year:1998

 

Capacity to remove free radicals typical of olive tree’s polyphenols.

Authors: Visioli F, Bellomo G, Galli C

Institute: Facoltà di Scienze Biomedicinali dell’Università degli Studi di Torino, Novara

Year:1998

 

Antioxidant/anticancer potential of phenolic compounds isolated from olive tree.

Authors: Owen RW, Giocosa A, Hull WE, Haubner R, Spiegelhalder B, Bartsch H

Institute: Divisione di Tossicologia, Centro di Ricerca sul cancro Heidelberg Germani

Year:2000

 

Antioxidant activity of poliphenols extracted from olive tree leaves.

Authors: :Benavente Garcia O, Castello J, Ortuno A, Del Rio JA

Institute:  Reparta Ricerca Sviluppo, Furfural Espanol SA, Alicante, Murcia, Spagna

Year:2000

 

Quali/quantitative analysis of antioxidant properties of different poliphenols extracted from olive tree leaves.

Authorsi: P Pinelli, C Galardi, N Mulinacci, FF Vincieri, M Tattini, A Romani

Institutes: Dipartimento delle Scienze Farmaceutiche Università degli Studi Firenze; Istituto sulla Propagazione delle Specie Legnose CNR, Scandicci, Firenze.Questa ricerca è stata sponsorizzata da MURST (Ministero Ricerca Scientifica e Tecnologica) e da CNR (ConsiglioNazionale Ricerche)

Year:2000

 

Olive tree leaves’ water infusions: antioxidant properties.

Authos:Briante R, Patumi M, Terenziani S, Bismuto E, Febbraio F, Nucci R.

Institute: Enzimologia del CNR, Napoli

Source: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Year:2002

 

 

CARDIOVASCULAR PROBLEMS, HYPERTENSION, CHOLESTEROL, DIABETES:

 

 

Cardiovascular activity of extracts from young shoots and olive tree leaves.

Authors: C Circosta, F Occhiuto, A Gregorio, S toigo, A De Pasquale

Institute: Dipartimento Farmaco Biologico Università degli Studi messina

Year: 1990

 

Vasodilatory effects of olive tree leaves.

Authors:Zarzuelo, Durante J, Jimenez J, Gonzalez M, Utrilla MP

Institute: Dipartimento di Farmacologia, Facoltà di Farmacia, Università di Granada Spagna

Year: 1991

 

Low blood pressure, hypoglycemia and hypouricemia observed after repeated doses of olive tree leaves’ water infusions.

Authors:Fehri B, Aiache JM, Memmi A, ed altri

Institute:Département de Pharmacologie et de Toxicologie, Société des Industries Pharmacologique de Tunisie, Fondouk Choucha, Radès.

Year: 1994

 

Clinical analysis of the use of olive tree leaves’ water infusions in the cure of hypertension.

Authors:Cherif S, Rahal N, Haouala M, Hizaoui B, Dargouth F, Guedicche M, Kallel Z, Balansard G, Boukef K

Institute: Reparto di Cardiologia Ospedale Militare di Tunisi

Year: 1996

 

Antioxidant action in LDL cholesterol from regular intake of olive tree leaves’ water infusions.

Authors: Serafini, Laranjinha Ja, Almeida LM, Maiani G

Institute: Laboratorio di Ricerca Sugli Antiossidanti Istituto Nazionale Ricerca Alimenti e Nutrizione, Roma

Year:2000

 

Oleuropein prevents myocardial injury induced by ischemia.

Authors: Manna C, Migliardi V, Gollino P, SCognamiglio A, Galletti P, Chiariello M, Zoppia V.

Institute: Reparto di Biochimica e Biofisica F. Cetrangolo, Facoltà di Medicina seconda

Università degli Studi di Napoli

Year: 2004